Väljarundersökning Dec 2016

Sifo dec 2016
Dags att göra en ny analys kring väljarsympatier i Sverige. Blickar man tillbaka på 2016 kan analyser kopplat till väljarsympatier kännas relativt meningslösa. Sällan har indikationer på valresultat slagit så fel som under 2016. Brexit och Valet i USA är de mest slående exemplen. Dock följer de båda resultaten en röd tråd - Det som inte upplevs vara politiskt rumsrent har en tendens att undervärderas. 

Det man kan konstatera såhär drygt två år efter valet är att det faktiskt skett en del förändringar. Både Sverigedemokraterna och Centern har förbättrat resultaten avsevärt medan Socialdemokraterna sjunker. Resultaten är intressanta ur några perspektiv, dels så har Socialdemokraterna inte "tjänat" något på den betydligt mer restriktiva flyktingpolitiken - mer än kanske drygt en procentenhet, Samtidigt har inte Sverigedemokraterna fått betalt för den mer SD-nära politiken - snarare tvärtom, partiet ligger betydligt lägre i mätningen jämfört med december 2016.

Kristdemokraterna ligger stabilt under 4% spärren och här kommer det säkert krävas något speciellt. Ebba Busch Thor sitter troligen säkert över valet men kommer behöva draghjälp i någon hjärtefråga för att stabilisera sig över 4%. Frågan är bara vilken... Miljöpartiet har hämtat sig något efter kräftgången för ett år sen men kommer troligen få det svårt att upprepa resultatet från förra valet. 

Ser man på förhållandet mellan blocken är det sjukt jämnt, endast några få promille skiljer till regeringsblockets fördel. Sälvklart kommer Alliansens förhållande till Sverigedemokraterna vara en nyckelfråga fram till valet vilket också kan komma att skapa nya potentiella block. Alliansen tillsammans med Sverigedemorkaterna ligger väl över 50% men samtidigt räcker det med att ett av partierna (förutom KD) aktivt röstar emot ett "borgerligt" alternativ med aktivt eller passivt stöd från Sverigedemokraterna för att ett sådant samarbete skulle falla. Det innebär också en enorm politisk risk att gå i säng med SD, frågan är om några av partierna  är villiga att ta den risken. 

Nu har ju 2016 visat att allt kan hända på den politiska scenen så vi kan kanske se ett helt nytt parti som plötsligt tar sig in i Riksdagen och ändrar spelplanen. Vet inte varför, men plotsligt börjar jag tänka på Bert Karlsson - Sveriges Donald Trump...