Väljarundersökning Oktober 2020

Det känns väldigt intressant och utmanande att göra en ny analys kring rörelser i väljarkåren.

Senast jag gjorde ett nedslag var december 2016, dvs för nästan 4 år sedan.

Min analys då kan sammanfattas med följande:

  • Kristdemokraterna ligger risigt till och behöver en hjärtefråga.
  • S har inte tjänat så mycket på den mer restriktiva flyktingpolitiken, men inte heller Sverigedemokraterna
  • Alliansen hade tillsammans med SD en klar majoritet men att risken finnas att några i alliansen röstar emot ett samarbete med SD och att det då inte blir någon Alliansregering

Sen den senaste analysen har det hänt mycket både utrikes, och Inrikespolitiskt Om vi ser specifikt på Inrikespolitiken så kan några saker nämnas

  • Januariöverenskommelsen mellan Regeringen, C och L viket delvis svarar på min sista punkt i analysen 2016 ovan. C och L vägrade att regera med stöd av SD så det enda rimliga alternativet blev att stödja S+MP. Samtidigt fick man igenom en hög ”borgerliga” förslag för att acceptera stödet.
  • Tre Partier har bytt ledare och en är på g, Jan Björklund har ersatts av Nyamko Sabuni, Anna Kinberg Batra ersattes av Ulf Kristersson och Miljöpartiet har nu Isabella Lövin och Per Boström som språkrör. I närtid kommer även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ersättas av Nooshi Dadgostar
  • Flyktingfrågan som har legat och pyrt ganska länge har nu flammat upp rejält. Dels har beslutet kring Gymnasielagen som gett vissa ensamkommande flyktingar en respit i utvisningen om man fullföljer gymnasiet och därefter skaffar sig ett jobb. Men även diskussioner kring arbetslöshet/Bidragsberoende och framförallt brott har gjort att frågor kring Brott och straff + Flyktingar är de andra och tredje viktigaste frågorna för svenska folket.
  • Självklart Pandemin som påverkat inom nästan alla områden.

Okey, kan man då se några avgörande skillnader om man jämför den senaste väljarundersökningen med den jag gjorde i december 2016 och valresultatet. Jag har även lagt in en undersökning som gjordes strax innan Corona pandemin accelererade (Jan 2010) Grovt sammanfattat kan följande slutsatser dras:

  • Socialdemokraterna och Centerpartiet tappar
  • Vänstern och Sverigedemokraterna stärker sina positioner
  • Liberalerna och Miljöpartiet ligger risigt til

VU2020

Om man då går igenom partierna ett för ett, vilka slutsatser kan man då dra? Jag gör också en avancerad killgissning om Valresultatet 2022, här gäller det att sticka ut hakan!

Socialdemokraterna

Det är helt uppenbart att stödet för S minskat och att trenden inte ser värst kul ut. I och för sig så fick partiet en markant ökning under våren/sommaren som självklart kan kopplas till Pandemin, men har efter det fortsatt att sjunka och ligger i dagsläget under valresultatet. Sannolikheten är nog ganska stor att partiet kommer tappa några procentandelar till när Pandemin planar ut. Samtidigt är man väldigt hårt trängd i Frågor kring lag och ordning och Invandring/flyktingfrågan. Rubriker om exempelvis Bidragsfusk, Klaner, Skjutningar och extrem arbetslöshet i utsatta områden tolkas som att regeringen inte har den handlingskraft som krävs för att fixa problemen.

Tips VALRESULTAT 2022: 24%

Moderaterna

Byte av partiledare har inte gett någon signifikant effekt, varken nedåt eller uppåt.

Trots att fokusfrågorna (Lag & Ordning + Flyktingpolitik/Bidrag) passar partiet väldigt bra så har man inte haft förmågan att öka sin andel. Orsaken är med största sannolikhet Sverigedemokraterna. SD är nog Moderaternas största problem. Jag upplever att debatten till viss del ser S och M som medskyldiga till den situation som uppkommit.  Jag är tveksam - om man hittar fler ”problem” inom kärnområdena som nämnts - att det kommer påverka M nämnvärt. Arbetskraftsinvandringen är en sådan där M och S kastar skit på varandra men där säkert många anser att båda partierna kan belastas för den situation vi är i.

Tips VALRESULTAT 2022: 19%

Centerpartiet

Centerpartiet får väl anses vara de som har den mest liberala flyktingpolitiken i det gamla ”borgliga” blocket. Det innebar säkert att många borgliga väljare med en relativt positiv inställning till flyktingar valde C, både KD och M tog en betydligt mer restriktiv position i frågan. Nu verkar dock även C ta en del stryk nu när flykting/invandringsfrågan lyfts som en utmaning. Jag tror ändå att C kommer stå sig ganska stabilt om inte frågorna kring regeringen 2022 kommer bli alltför svåra att hantera. Kommentarer typ ”vi går till val på vår egen agenda och sen får vi se vad som händer kring regeringsbildningen” kommer nog inte att funka.

Tips VALRESULTAT 2022: 8%

Sverigedemokraterna

SD är utan tvekan nyckelpartiet i frågan kring nästa val. Partiet har stabiliserat sig över 20%-strecket och i dagsläget finns det inget som talar för en drastisk minskning. Nästan alla frågor som präglar debatten nu talar till SD fördel. Partiet kan inte belastas för tidigare regeringars beslut i kärnfrågorna. Jag kan egentligen bara se två scenarier där SD kan tappa stora delar av underlaget:

  • Den generella stämningen signalerar ”hårdare tag”, risken är att SD går alldeles för långt ut på ”TAN” – skalan och därmed upplevs som cyniska och för radikala, även för kärnväljarna.
  • Skandaler, även om jag tror att SD - väljarna har en ganska hör toleransnivå så kan rejäla skandaler få väljarna att lämna.

Under förutsättning att Pandemin planar ut och ger ännu mer utrymme för debatter inom kärnfrågorna så tror jag att SD kommer att fortsätta att öka.

Tips VALRESULTAT 2022: 22 %

Kristdemokraterna

Som jag skrev i den förra analysen så behövde KD en hjärtefråga och det har dom delvis fått i Flyktingfrågan där en mer restriktiv inställning har gett en ökad röstandel. Samtidigt har andelen som vill rösta på KD nästan halverats från vintern 2019 då man låg på över 12%. Orsaken till tappet kan nog härledas till att man röstade för en förlängning av gymnasielagen och en mer liberal inställning till anhörighetsinvandring. KD kommer nog få det svårt att balansera de två positionerna och riskerar att ta en del stryk i ev valdebatter. Samtidigt är Ebba Bush T ganska bra i debatter så det kan nog hjälpa. Sammanfattningsvis är det väldigt svårt att gissa var KD hamnar i nästa val. Troligen kommer de ligga i paritet med föregående val

Tips VALRESULTAT 2022: 6 %

Liberalerna

Ett riktigt sorgebarn. Partiledarbytet har inte gett någon effekt och man har förankrat sig under 4%-spärren. Partiet har också svårt att få utrymme i debatten och deras kärnområden ligger långt ner på prioritetskalan bland väljarna. Ett annat problem som gör att jag inte tror att L klarar spärren 2022 är att man inte lär så många stödröster från bland annat Moderaterna om de ligger risigt till inför valet

Tips VALRESULTAT 2022: 3 %

Miljöpartiet

MP är egentligen ganska obegripligt. Trots det kraftiga mediala fokuset på miljön och att man faktiskt fått igenom ganska många förslag i regeringsställning så ligger partiet och harvar kring 4%-strecket. Sen är nog inte bland annat beslutet kring skatt på plastpåsar speciellt populärt…

Samtidigt så tror jag att MP kommer att tjäna på vänsterns partiledarbyte men deras ökning kommer inte påverka blocken nämnvärt

Tips VALRESULTAT 2022: 7 %

Vänsterpartiet

Sist men inte minst kommer V. partiet har haft en väldigt positiv utveckling sedan valet och är förankrad kring 10% strecket. Jag har lite svårt att begripa det men uppenbarligen har man i den oppositionsroll man har lyckats attrahera många nya väljare. Nu tror jag dock att V kommer att tappa i och med Partiledarbytet.

Tips VALRESULTAT 2022: 7  %

Sammanställningen visar på att jag undervärderat generellt och att det saknas 4%. Dock har vi övriga partier och att några av dessa kan dra iväg en del, Exempelvis Medborgerlig Samling men tveksamt om det räcker hela vägen.

Hur kommer det då se ut efter valet 2022?

Eftersom jag undervärderade generellt och att jag även gissade på att L åker ut så blir andelen ”övriga” väldigt stor, närmare 7%, så låt säga att jag bjuder S och M på varsin extra procent. Då får övriga 2%, lite mer rimligt. Jag har också använt Valmyndighetens valkalkylator som du kan hitta här: https://data.val.se/valsimulator/

Anledningen är att eliminera L procent i och med att jag tror att de inte får över 4% och att deras mandat då hamnar på andra ställen. Jag gör sedan en ny procentberäkning som ligger till grund för ”mitt tips” i båda graferna.

Den stora frågan som många ställer sig är om konstellationen M+KD+SD kan få en majoritet i mandat och enligt min killgissning så får de det.

Dock är marginalen ganska liten så två mandat från ex M till C gör att det nuvarande regeringsunderlaget vinner.

Galtan

Ska jag lyfta tre frågor där jag tror att valet kommer att avgöras så är de:

  • Flyktingpolitik/Integration/Brott. Fortsätter mycket av debatten och det mediala fokuset handla om detta så tror jag att det befintliga samarbetet kommer ta väldigt mycket stryk. Några uppmärksammade skjutningar, bedrägeriupptäckter eller djupdykningar i riskområden kommer ha effekt, speciellt om det kommer fram i slutfasen av valrörelsen. Om det däremot lugnar ner sig och det mediala fokuset sjunker så kommer det gagna sittande regering
  • Ekonomin i helhet. Hur kommer ekonomin se ut på våren 2022? Fan vet. Har man lyckats rida ut stormen och vi har en stabilitet i ekonomin med sjunkande arbetslöshet och att samtliga områden tuffar på nästan som innan pandemin så gynnar der självklart sittande regering. Om vi istället fortfarande har en skakig ekonomi, kanske också med signifikanta skattehöjningar i kombination med punkten ovan så har vi en riktig giftcocktail för den sittande regeringen och vi kan nog vara ganska säkra på att vi har en annan statsminister hösten 2022.
  • Liberalerna. Här finns det en risk att proppen går ur om man fortsatt ligga på procentsatser i linje med de senaste undersökningarna. Få vill väl slänga sin röst i sjön så ev kan det bli en drastisk flykt de sista månaderna. Frågan är bara var väljarna kommer att gå? Centern är en trolig vinnare men även KD och M kan få en del röster. Ligger L och balanserar mellan 3,5 – 4% så kanske väljarna inte hoppar. Kanske det är här huvudfighten ligger.

Denna artikel blir min referenspunkt i framtida analyser av väljarrörelser men kommer att vara oförändrad (förutom justering av stavfel…) till hösten 2022.