Snack 3,5 December

Väljarundersökning SCB

Okey, då är det dags för det tredje Snacket. Den kanske största inrikespolitiska händelsen kan nog anses vara SCBs senaste väljarundersökning. SCB har nu publicerat den första väljarundersökning efter valet och den visar väldigt tydligt väljarnas dom över de inledande månadernas leveranser från Regeringen. Det finns tre väldigt tydliga och statistiskt säkerställda förändringar  jämfört med valresultatet som jag tänker gå igenom. Hela undersökningen kan du läsa här.

SCB.jpg
 
Ajdå SD, det ser inte så bra ut eller…

Sverigedemokraterna 18,2%, - 2,3% jämfört med utfallet i valet.

Många SD politiker börjar nog drömma mardrömmar om Dansk Folkeparti. 18,2% är i och för sig inte fy skam, men undersökningen talar sitt tydliga språk: missnöjet med SD de första månaderna som stödparti till regeringen har inte uppskattats av väljarna. Partiet tappar mest till Moderaterna som i sin tur tappar till Socialdemokraterna. Anledningen till minskningen är också ganska uppenbar: om Tidöavtalet (visionen) andas mycket SD och säkert uppskattas av många SD sympatisörer så blev Budgeten (verkligheten) en extremt tydlig besvikelse. Drivmedelspriserna var nog motorn 😀 och roten till missnöjet. 14 öre i sänkt bensinpris är inte mycket att hänga i julgranen såhär i jultider.... Jag tror nog också att många av de ganska dramatiska förändringarna inom flykting, och migrationsområdet inte var tillräckligt tydliga i budgeten. Väldigt många av de förändringar man vill få till kommer inte att kunna förverkligas i närtid och kommer troligen inte få alltför stora direkta effekter i budgeten. Frågan är bara vad SD kan göra? Budgeten ligger fast, många reformer kommer att ta tid att genomföra och krisen i ekonomin gör att positiva beslut i plånboksfrågor kommer vara svåra att få igenom.

Allt detta tillsammans med att SD-s hjärtefrågor (invandring, lag och ordning, “nationalism”) inte längre är tydliga vattendelare mellan höger och vänster. Socialdemokraterna har sakta men säkert vandrat längre ut på TAN-sidan och verkar inte längre vara intresserade att ta konflikter i dessa frågor. Betydligt behagligare att attackera regeringen och SD i direkta plånboksfrågor som ex elstödet och drivmedelspriserna där högern tvingas gå på defensiven.

Jag tänker sticka ut hakan och hävda att jag tror att SD kan komma att sjunka ner mot 10% innan nästa val. Frågan är bara vilka partier som SD väljarna flyttar till…

 

Tobias Baudin
Socialdemokraternas revansch

Den andra riktigt stora förändringen i SCB-s mätningen är ökningen för Socialdemokraterna. S ökar med 4,3% och ligger i mätningen på 34,6%. Det är det högsta resultatet partiet fått sedan maj 2014 och måste nog anses vara anmärkningsvärt. S tar också väljare från alla andra partier förutom SD och V. S partisekreterare Tobias Baudin är väldigt tydlig i vad orsaken är: alla löftesbrott från regeringen. Slutsatsen man nog kan dra är att väljarna huvudsakligen går ifrån regeringspartierna  än går till Socialdemokraterna. Lite som i arbetslivet, den huvudsakliga anledningen till att man byter jobb är antingen för att man är less/får för lite betalt  på sitt nuvarande jobb och därför går ifrån jobbet eller så har man hittat ett nytt spännande jobb där man förväntas utvecklas ännu mer trots att man är ganska nöjd med sitt nuvarande jobb, man går till ett nytt jobb. Självklart är det inte så binärt, men det är normalt en av de båda orsakerna som väger tyngst. Problemet med orsak 1 (att gå ifrån) brukar vara att man blir besviken på det nya jobbet, gräset är kanske inte speciellt grönare på den andra sidan. Samma sak kan hända med flykten till S, efter ett tag inser väljarna att S inte heller kommer kunna leverera på ett sätt som förväntas och man kommer strömma tillbaka till högerpartierna. 

Men Socialdemokraterna har dock ett viktigt trumfkort: Oppositions-positionen. Det är ju självklart betydligt enklare att huvudsakligen kritisera regeringens löftesbrott och samtidigt inte alls på samma sätt tvingas att stå till svars för de egna politiska löften som levererades under valrörelsen. Samtidigt kan man - till S försvar - hävda att partiet var ganska sparsamma med löften under valrörelsen, vilket jag tror var ganska smart. Det är ju lite jobbigt för Regeringen och SD att försvara att man under hela Valrörelsen exempelvis lovade kraftigt sänkta Drivmedelspriser för att sedan i budgetprocessen motivera betydligt mer modesta sänkningar med det allvarliga ekonomiska läget som argument. Krisen var väl knappast någon nyhet, hela 2022 har präglats av ekonomiska orosmoln och någon ljusning inte är i sikte de närmaste åren. Här kommer Regeringen och SD ha en del att jobba med för att återfå förtroendet.

Dock tror jag att de nivåer S ligger på just inte kommer att bestå, utan stöd kring 30-strecket känns mer troligt långsiktigt. 

 

partiledarkandidaterna
 
Vad händer med Centern?

Den tredje lite mer dramatiska förändringen jämfört med valresultatet är Centerns kräftgång. Centern går ner med 1.3 procentenheter och ligger nu på modesta 5.4%. En av huvudorsakerna är troligen Annie Lööf. Väldigt många har haft väldigt många åsikter om Centerns partiledare. Speciellt från högerhåll har hon mer eller mindre betraktats som en förrädare på grund av partiets (och därmed hennes) förhållande till S. Samtidigt har Annie varit extremt tydligt i sitt förhållningssätt till SD och även de parlamentariska konsekvenserna i det ställningstagandet. I Sverige ska ingen SD-are få inflytande och om konsekvensen är att stötta S med stöd av V och MP så får det bli så. 

Det som har hänt nu är att Annie har avgått och tre kandidater aspirerar på ordförandeposten. Det som många säkert frågar sig är om C även i fortsättningen kommer att positionera sig benhårt mot SD och därmed även i fortsättningen föredra en Socialdemokratisk regering. Alla tre kandidater har - som jag förstått det- fortsatt på samma linje som Annie, att inte släppa in SD i finrummet. Men samtidigt kan man inte vara helt säker, eventuellt kan opinionsläget tvinga C att omvärdera sin relation till SD, men vilka konsekvenser ett sådant ställningstagande får är nästan omöjligt att förutse. 

Att C huvudsakligen tappar till S indikerar att det finns en osäkerhet i att Partiet kommer att svänga i SD-frågan och att man därför väljer S, eller helt enkelt att Socialdemokratiska stödröstare har lämnat Centern. Vad som än händer med Partiledarrollen så kommer nog även Centern slå följe med alla de andra partier som balanserar på 4 procentspärren.

Vill ni grotta ner er mer kring de olika kandidaterna så finns mycket matnyttigt på Centerns hemsida

 

Sammanfattning

Så sammanfattningsvis var den första stora väljarundersökningen efter valet en riktig kalldusch för regeringen och SD. Det kommer garanterat svänga ganska mycket fram till nästa val så det kan väl jämföras med att snubbla i den första kurvan under ett 1500 meterslopp, det går absolut att hämta igen men det blir lite jobbigare. En förutsättning är dock att löparen är i gott skick och att motståndarna inte har sina bästa dagar…

Finns det då något som kan "rädda" högeralliansen såhär på kort sikt? Tja,en mild vinter med lägre elpriser och en generell sänkning av drivmedelspriser (marknadsstyrt) kan få en positiv inverkan. Eventuellt kan ett beslut om att minska antalet flyktingar från nuvarande 5 000 till 900 per år. men frågan är ute på remiss (Migrationsverket), så när det eventualla beslutet kan fattas är oklart.